Ébredések – tapintható kiállítás, Orosháza

Dátum: 2022 március 4-18.

Helyszín: Petőfi Kulturális Központ, Orosháza

A Kézzelfogható Alapítvány látássérült tárlatvezetője Válent Péterné, Ildikó 2019 tavaszán álmodta meg, hogy szülővárosában megszervezi az alapítvány tapintható kiállítását. A Covid járvány szinte leküzdhetetlen akadályokat gördített a terv elé, de Ildikó – immáron az Alföldi régió több látássérült tárlatvezetőjével összefogva – megszervezte a kiállítást Orosházán a Petőfi Művelődési Központban.

A kiállítás költségeinek egy részét az „Ön választ, mi segítünk” program 3. helyezettjének járó összeggel a Tesco finanszírozta. Az, hogy egy budapesti székhelyű alapítvány 3. helyezést ért el a Tesco pályázatán Orosházán és Szarvason, szép eredménynek számít, hiszen Orosházán az alapítvány tevékenysége teljességgel ismeretlen volt eddig.

Az Ébredés címmel szervezett tapintható kiállítás nagy siker aratott. A megnyitón közel 80 ember vett részt és nagy érdeklődéssel tapintálódtak látássérült tárlatvezetők segítségével a képzőművészeti alkotások között.
Két hét alatt közel 700 látogatót vonzott a kiállítás, ami eredetileg iskolák 6-12. osztályainak volt meghirdetve. Örömünkre szolgált, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel 5. osztályosoknak is meg kellett a kapukat nyitni. Sőt az igazgatónő kérésére még 3. osztályosok tanulók is tapintálódtak.
Magánszemélye is jelentkeztek szép számmal. Igény lett volna a hétvégi és ünnepnapi nyitva tartásra, hiszen sok család szeretett volna részt venni a programon szabadidejében. Sajnos ez kimaradt, de reménykedünk benne, hogy visszatérhetünk még a jövőben.
Kizárólag pozitív visszajelzések érkeztek mind a diákok, tanárok, mind pedig magánszemélyek részéről, ami bevezetésre is került a látogatási naplóba: „Szeretnék, ha több szemléletváltó program lenne városunkban. Szeretettel visszavárjuk a Kézzelfogható Alapítvány tapintható tárlatát, hogy még több diák, család részesülhessen az élményben.” – nyilatkozta az egyik iskola igazgatója.

A helyszínt a Petőfi Művelődési Központ adta. Az intézmény vezetője – saját bevallása szerint – meglepődött, hogy milyen nagy az érdeklődés. Szeretettel várják vissza az alapítványt.

„Számomra külön élményt adott, hogy szülővároskámban dolgozhattam. Hála és köszönet ezért a Kézzelfogható Alapítványnak, a Tesco-nak és a Petőfi Művelődési Központnak.”

(Válent Péterné, Ildikó látásssérült tárlatvezető, Orosháza)

Bejegyzés vége.

Facebook
X/Twitter
E-mail
Nyomtatás
Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.