Az Alapítványról

Módosítva: 2023 november 1.

Kézzelfogható Alapítvány ikonja háttérszín nélkül.

2009-ben alakult látássérültek kezdeményezésére Mógáné Sebők Erzsébet elnökletével, aki gyógypedagógus és fazekas szakoktató is egyben. Az alapítvány tagjai a látássérültekkel illetve más fogyatékossággal élő személyekkel napi kapcsolatban álló személyek, gyógypedagógusok, civilek vagy egyéb művészeti, illetve művészethez közeli szakmában tevékenykedő emberek.

Ha egy mondattal jellemeznénk alapítványunk tevékenységét, akkor azt mondhatnánk, hogy egy több szempontból is hátrányos helyzetű csoport: a látássérültek társadalmi rehabilitációját a művészeteken és a kézműves mesterségeken keresztül szeretnénk megoldani, segíteni.

A hátrányos helyzet nem csak a látási fogyatékosságból adódik, hanem a szociális körülményekből és sok esetben a család hiányából fakadó pszichés problémákból.

Az alapítvány céljai:

Akadálymentes kiállítások szervezése látássérültek számára.

Munkahely létrehozása látássérülteknek a tárlatvezetés témában és a kézműves szakmákban.

Párbeszéd biztosítása művészek és a műélvezők között, valamint a különböző művészek, a sérült alkotók és a látogatók között.

Egy különleges kiállítótér kialakítása, ahol a látogatók tapintás útján ismerkedhetnek meg az alkotásokkal egyensúlyt teremtve a túlzott vizuális ingerekkel szemben a kreativitás elősegítésére.

Egy archívum létrehozása műtárgymásolatokból, melynek célja a látássérültek művészeti ismereteinek szélesítése.

Hely és lehetőség biztosítása látássérült alkotóknak az alkotásra, amely biztosítja az önkifejezést, terápiás jellegű és a teljes társadalmi rehabilitációhoz vezet.

Könyvkiadás, jeles programjaink kiadványokban történő rögzítése, szakmai anyagok megjelentetése írott és online formában az akadálymentesség biztosításával.

Kulturális programok, árverések szervezése jótékony célokra.

Az önálló életvezetésre részlegesen képes populáció szakmai és szociális segítése.

Civil szervezetekkel és szakmai fórumokkal történő együttműködésekkel a látássérültek tágabb értelemben vett szocializációjának elősegítése.

Bejegyzés vége.

Facebook
X/Twitter
E-mail
Nyomtatás