„Tapintható Művészet Mindenkinek” vándorkiállítás, Dombóvár

Dátum: 2015 március 6-26.

2015 március 6-án, pénteken, 15 órakor nyílott a Kézzelfogható Alapítvány „Tapintható Művészet Mindenkinek” című országos vándorkiállításának 3. állomása a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény Szepessy Szalonjában.
„Az Alapítvány célkitűzése, hogy látássérült és vak emberek együtt váljanak kiállítás közönséggé a látókkal. Létrejött egy olyan kiállítótér, ahol egyenlők az esélyek. A látók a látássérültek vezetésével bekötött szemmel vehetik kezükbe a kiállított tárgyakat, képzőművészeti alkotásokat. Így a látók és a látássérültek között kialakuló bizalmi viszonyon keresztül nem csak egymást ismerhetik meg, hanem újabb tapasztalatokat szerezhetnek saját magukról is. A látóknak hinniük kell a tapintás erejében, a látássérülteknek pedig olyan türelemmel kell lenniük, amelyet elvárnak a látó környezetüktől. A párbeszéd kialakulása és megtartása elkerülhetetlen. Egymás kezében vannak.” – olvasható az alapítvány koncepciójában.
Első kiállításukkal a Szépművészeti Múzeumban mutatkoztak be, majd ezt követte a vándorkiállítás létrehozása, azzal a céllal, hogy a kisebb-nagyobb vidéki városokban az ott élő emberek is megismerjék a kiállítást, annak mondanivalóját, képzett látássérült tárlatvezetők segítségével. A látogatók még jobban átérezhessék a látássérültek, vakok mindennapjait, a művészetek személyiségformáló, terápiás szerepét a fogyatékkal élők életében.

A megnyitót jelenlétével megtisztelte Potápi Árpád János Nemzetpolitikáért Felelős államtitkár, Tolna Megye 2. választókerületének (Dombóvár-Bonyhád) országgyűlési képviselője, Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára, Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Kovács Lászlóné a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületének elnök asszonya.

A programot Horváth Péter a Presidium Közhasznú Egyesület által működtetett Reménység Napközi Otthon fiatalja nyitotta meg Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom című versével, később elszavalta Kányádi Sándor: Álmodó című versét is, melyeket mély átéléssel adott elő.
Ezt követően Müller Ádám gyűjteményvezető köszöntötte a vendégeket és köszönte meg a Kézzelfogható Alapítványnak, meghívott vendégeknek, fellépőknek a részvételt, a közreműködést.
Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára a kiállítás fővédnöke mondta el gondolatait az alapítvány munkájáról, a kiállításról, a kormány célkitűzésiről, melyekkel többek között támogatják a fogyatékossággal élők életkörülményeinek javulását is. Erre a legközelebbi példa a felújított és nemrég átadott Vakok Állami Intézetének két épülete, amelyekben a külső és belső felújításoknak köszönhetően a látássérültek, a mozgásukban korlátozottak mindennapjaihoz szükséges speciális körülményeket biztosították: megújult a homlokzat és a tető, kicserélték a nyílászárókat, a világítást megújították, ezeken kívül az épületen belül korszerűsítették a vizesblokkokat és megújultak a közösségi terek is.
Az államtitkár úr megkérte az érdeklődőket, hogy minél többen ismerjék meg a kiállítást, felhívta az iskolaigazgatók, pedagógusok figyelmét: hozzák el az osztályokat, a tanulókat is a tárlatra, mert a felnövekvő generációk életében, szociális érzékenységük alakításában meghatározó lehet egy ilyen élmény átélése, megtapasztalása, hiszen ezt követően egészen másként viszonyulnak majd a fogyatékossággal élő embertársaikhoz a jövőben.
A program folytatásaként Till Nikolett a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 7.a osztályos látássérült tanulója, több énekverseny győztese, Széki lakodalmas dalcsokrot énekelt a hallgatóság nagy örömére: A menyasszony szép virág, Csikorog a szekér, A kapuban a szekér, Nincs több kutya című népdalokat adta elő. Ezt követően Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke megköszönte a meghívást, mint dombóvári lakos örömét fejezte ki, hogy Dombóváron is megtekinthető, megismerhető a tapintható tárlat és a megye részéről támogatását biztosította a gyűjteményben, a jövőben megvalósuló kiállítások, programok létrejöttét illetően.

A megnyitó zárásaként Mógáné Sebők Erzsébet a Kézzelfogható Alapítvány elnök asszonya mondta el gondolatait az Alapítvány célkitűzéseiről, a tapintható tárlat létrejöttéről. Az alapítvány legfőbb célja a látássérültek társadalmi rehabilitációja a művészetek segítségével. Az összefogás gondolatát emelte ki, ami több síkon is megvalósult a kiállítás kapcsán. A múzeumban a berendezés során a késői órákban is segítőkészséget és nyitottságot tapasztaltak. A kiállító képzőművészek, iparművészek, népi iparművészek és a különböző fogyatékossággal élő alkotók szívesen bocsátották alkotásaikat a tapintással történő megismerésre. Ez legalább olyan bátorságot és elszántságot igényel, mint a tárlatvezetés során a látássérült tárlatvezetők és a bekötött szemű látogatók…

Bejegyzés vége.

Facebook
X/Twitter
E-mail
Nyomtatás
Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.